Bakkersgeheimen
Kom alles te weten over de bakkersgeheimen van Echte bakker Frentz
Kom alles te weten over de bakkersgeheimen van Echte bakker Frentz
Bij Echte Bakker Frentz krijgen we vaak vragen over volkoren. Want welk brood is nou echt volkoren? En welk brood niet? En is bruinbrood ook altijd volkorenbrood? Graag vertel ik u hier meer over.
Niet al het donkere brood is volkorenbrood. De term volkorenbrood is namelijk een wettelijk vastgelegde naam. Dit brood moet aan wettelijke eisen voldoen. Alle onderdelen van de graankorrel moeten in de natuurlijke verhoudingen terugkomen in het brood.
Volkorenbrood is dus een wettelijk vastgelegde term. Natuurlijk zijn er nog meer soorten brood: meergranen brood, bruin brood en wit brood. Wat is dan het verschil? Dat komt onder andere doordat er verschillende gedeeltes van de graankorrel zijn gebruikt. Als de hele korrel is gebruikt, is het volkorenbrood. Bij bruin brood is een gedeelte van de zemelen en kiemen eruit gezeefd (meel). Bij witbrood is alles eruit gezeefd (bloem). De basis van meergranen brood kan wit brood, bruin brood of volkorenbrood zijn.
In Nederland worden (volkoren) meel en bloem meestal van tarwe gemaakt. Tarwe wordt al duizenden jaren door mensen gebruikt als voedsel. Het is de meest verbouwde graansoort ter wereld. Toch zijn er ook andere granen waar we meel of bloem van kunnen maken. Denk dan aan gerst, spelt, maïs, of haver. Ook van deze granen kan volkoren meel gemaakt worden. Als alle delen van de graankorrel maar worden gebruikt.
Lekker, maar ook gezond! In volkorenbrood zitten veel goede voedingstoffen, zoals voedingsvezels, eiwitten, vitaminen en mineralen. Daarom heeft het Voedingscentrum volkorenbrood opgenomen in de Schijf van Vijf. Volgens hun website maak je het ‘risico op hart- en vaatzieken, diabetes type 2 (suikerziekte) en darmkanker al kleiner door het eten van 3 opscheplepels volkoren graanproducten of 3 volkoren boterhammen per dag.’ Erg gezond dus!
Bij Echte Bakker Frentz zijn deze broodsoorten 100% volkoren:
He we hebben een nieuwe blogger. Duidelijk verhaal Rudolf, leuk om zo wat meer achtergrond informatie te vernemen. Ga hier zeker mee door.